Ohlédnutí za turnajem v Xiamenu

Ohlédnutí za turnajem v Xiamenu

Martina Hrabová - čtvrtek, 12. května 2016

Beach volejbal ve světě

Xiamen se v dubnu již počtvrté stal zastávkou FIVB World Tour od roku 2013. Obou kategorií se zúčastnilo 32 párů. Prize money činilo 150 000 amerických dolarů. Loňskými vítězi se v Xiamenu stali Phill Dalhausser/Nick Lucena z USA a Joana Heidrich/ Nadine Zumkehr ze Švýcarska. Kdo ovládl čínské kurty letos? 

Český pár Sluková/ Hermannová se turnaje v Xiamenu bohužel nezúčastnil. Pár dní před odletem do Čínské lidové republiky dostala Barča infekci - neohraničený bakteriální zánět šířící se měkkými tkáněmi zvaný phlegmona. Barče natekl kotník, stoupla teplota, dostala antibiotika, ale zároveň i slib od doktora v lepší zítřky. Holky proto nadále pokračovaly ve svých plánech. Vydaly se i se svým trenérem do Xiamenu a doufaly, že se vše zlepší. Otok opravdu trochu splaskl a teplota klesla, noha se ale nezotavila natolik, aby Barča byla schopna hrát. Český top tým tak musel přehodnotit své plány a zrušit svoji účast na obou čínských turnajích. Dnes už ale holky bojují na Openu v turecké Antalyi a vyhrávají jeden zápas za druhým, takže je již vše v pořádku.

Zlato v mužské kategorii tentokrát putuje do Španělska

Na čtvrtém místě skončil čtvrtý nasazený ruský pár Semenov/ Krasilnikov. Po celou dobu si vedli dobře, až do semifinále, kde se potkali s celkovými vítězi turnaje Pablem Herrerou a Adrianem Gavirou. Se Španěli prohráli v tie-breaku 1:2 (21:19, 16:21, 10:15).

Třetí místo vybojoval mexický tým Lombardo Ontiveros/Juan Virgen, který porazil Rusy 2:0 (21:15, 24:22). Lombardo Ontiveros po zápase řekl: „Byla to velice promyšlená hra. Soupeři byli velice dobří, ale my byli lepší. Hra byla naše.“ 

Zlato získal španělský pár Pablo Herrera a Adrian Gavira. Ve třetím kole při posledním pátečním zápasu vyřadili první nasazené Kanaďany Schalk/ Saxton 2:1 (21:17, 19:21, 15:8). Ve finále se střetli s párem z USA John Hyden/ Bourne. Ze začátku vedli Američani. Bourne měl výborný servis a tlačil s ním na soupeře až do konce. V druhém setu se ale Herrera a Gavira vzchopili, udělali si čtyřbodový náskok 7:3 a své vedení dotáhli až do konce. V tie-breaku Španělé znovu odskočili na 7:4 a udrželi si svůj náskok až do stavu 14:10. V závěru Kanaďané sebrali všechny své síly a pokusili se dorovnat skóre. Svou snahou donutili vzít soupeře time-out, ale na celkové vítězství to nestačilo. Zápas skončil 2:1 (14:21, 21:19, 15:12) a Pablo Herrera si s Adrianem Gavirou domů odvezli svoji druhou společnou zlatou medaili a k tomu ještě 11 000 amerických dolarů a 500 bodů do tabulek.

Ženskou kategorii opět opanovaly Švýcarky

Stejně jako minulý rok, tak i letos v Xiamenu patřilo první místo Švýcarkám. Vybojovaly si ho páté nasazené Isabelle Forrer a Anouk Vergé-Dépré. V FIVB World Tour je to jejich první zlatá medaile, ale získat ji nebylo nic lehkého. Nejtěžší zápas pro ně představovalo semifinále s Němkami Chantal Laboureur/ Julia Sude, se kterými hrály tie-break: 2:1 (21:18, 16:21, 15:13).  

 „Víme, že semifinálový zápas nebyl náš nejlepší výkon. Nechceme, aby se znovu opakoval. Pokusíme se zlepšit podání, svoji hru a koncentraci. Chtěly bychom jet na olympiádu. Teď máme nějaké body k dobru. Přibližujeme se krok za krokem“ , řekla děvčata po turnaji. 

Na druhém místě skončila rakouská dvojice Barbara Hansel a Stefanie Schwaiger, kterou švýcarský pár porazil 2:0 (17:21, 14:21).

Třetí místo obsadil americký pár Kerri Walsh a April Ross. Dvojice v letošním roce vyhrála zlatou medaili na Grand Slamu v Rio de Janeiro a stříbrnou medaili na Vitória Openu v Brazílii. O víkendu byly do turnaje nasazeny jako jedničky, ale v semifinále prohrály proti rakouskému páru Barbara Hansel/ Stefanie Schwaiger 1:2 (21:9, 18:21, 12:15). Zápas o třetí místo pak vyhrály nad německým párem Chantal Laboureur/Julia Sude 2:0 ( 24:22, 21:15).

Foto: FIVB

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy