Druhý dubnový víkend patřil halovému MČR do 20 let

Druhý dubnový víkend patřil halovému MČR do 20 let

Martina Hrabová - čtvrtek, 28. dubna 2016

Beach volejbal v ČR

Březen a duben byl v České republice ve znamení halových mistrovství v plážovém volejbalu pro různé kategorie. Martina Hrabová byla osobně přítomna na HMČR U20. Přečtěte si reportáž i krátký rozhovor s vítězi.

Osmého dubna byl v Praze na Pankráci zahájen turnaj o titul halového mistra ČR pro rok 2016 v kategorii juniorů a juniorek. Hlavním organizátorem akce byl Saša Mráz. Vše odstartovala páteční kvalifikace, které se zúčastnila pouze ženská kategorie. Do soboty pak ženy nastoupily v plném počtu, tedy s 24 dvojicemi. Mužské kategorie se zúčastnilo pouze 23 dvojic. Kvalifikované dvojice byly nasazeny dle bodů do pavouku na dvě prohry. Hrálo se od půl deváté ráno až do pozdních odpoledních hodin. K dispozici byly dvě haly se třemi hracími kurty pro obě kategorie a jedním hřištěm na rozcvičení. Na baru bylo pro hráče připraveno i malé občerstvení, což účastníci turnaje jistě ocenili vzhledem k časové prodlevě mezi jednotlivými utkáními.  

Pro diváky byl sobotní den velice rozmanitý. Diváci se mohli kochat jak ženským, tak mužským plážovým volejbalem. Po celý den fanoušci mohli zároveň sledovat zápasy obou kategorií a pozorovat tak rozdíly mezi ženským a mužským beachem. Bylo možné sledovat výkony, taktiky, fandit mladším ročníkům, které si sem také přišly s ostatními změřit své síly, nebo pozorovat styl hry u ženského páru z Finska. Zápasy byly často velice napínavé, nerozhodné do poslední chvíle a plné odhodlání po vítězství.  

Nejzkušenější páry se na Pankrác vrátily ještě další den a usilovaly zde o medaile. Výkony všech hráčů byly velice vyrovnané. Rozhodoval tu každý míč. Rozhodčí byli velice objektivní a pískali spravedlivě. I tak ale byli nuceni udělit jednu žlutou kartu v mužském zápase o třetí místo. Lepší taktika a skvělá aktuální forma, to byla cesta k vítězství. Hráči v obou kategoriích předvedli skvělé výkony a do poslední chvíle ještě nebylo jisté, kdo vlastně získá zlato.

Nakonec si ale o třetí místo v mužské kategorii zahráli Jakub Vála, Filip Štastný a Jakub Gála, Tadeáš Tezzele. Zápas skončil 0:2 (18-21, 19-21). O první místo se poprali David Pavlovský, Daniel Sedlák a Jan Velich, Matyáš Džavoronok - 2:0 (21-11, 21-13).

Za vítěznou dvojici mi na pár otázek odpověděl David Pavlovský:

Jak dlouho se věnuješ volejbalu a odkdy hrajete spolu?

Volejbal hraji asi šest let a s Danem začínáme třetí sezónu.

Jak se vám o víkendu hrálo?

O víkendu se nám hrálo dobře, minimálně lépe než na předchozím halovém MČR  do 22 let, kde bylo v hale veliké teplo.

Byl pro tebe nějaký zápas těžší než ty ostatní?  

Pro mě byl určitě nejtěžší zápas proti bratrovi ve čtvrtfinále.

Měli jste speciální přípravu pro tento turnaj?

Na tento turnaj jsme žádnou speciální přípravu neměli, jen jsme si dali několik tréninků, abychom si zvykli na písek. Nedávno jsme totiž ještě hráli šestky.

Jaké jsou tvé další cíle pro letošní sezonu?  

Můj cíl je určitě reprezentovat naši republiku na nějaké mezinárodní soutěži.

 V ženské kategorii si o třetí místo zahrály Šarlota Svobodová, Andrea Zelenková a Zuzana Kožnárková, Veronika Šikralová - 2:1 (13-21, 21-18, 15-8). O zlatou medaili si zahrály Ida Sinisalo, Nina Ahtiainen a Tereza Kotlasová, Daniela Resová - 2:0 ( 21-13, 21-15). 

Vítězky mi odpověděly na pár otázek:

Jak dlouho hrajete beach volejbal?

Spolu hrajeme už pět let. Tohle je naše třetí sezona, co se naplno věnujeme pouze beach volejbalu, předtím jsme se věnovaly ještě šestkám.

Kdy jste přijely do Čech?

Před dvěma roky. Přijely jsme, protože tu žije náš trenér Pavel Krč. S Pavlem momentálně trénujeme v Beachklubu Praha Pankrác.

Pojedete v letošní sezoně na nějaké turnaje do Finska?

Ano, chystáme se na čtyři letní turnaje. NEVZu (mistrovství severní Evropy), finský šampionát a dvě finské Tour.

Dokázaly byste porovnat úroveň hry v Česku a ve Finsku?

Ve Finsku není mnoho hráčů, to znamená ani moc dvojic, které by mohly hrát proti sobě.

Jak jste se cítily, když jste zjistily, že jste vítězkami halového MČR U20?

Vyhrály jsme už i před týdnem na halovém MČR do 22 let, takže jsme mohly být pouze šťastnější, že jsme vyhrály i teď.

Připravovaly jste se nějak speciálně na tento turnaj?

Na tento turnaj jsme se nijak speciálně nepřipravovaly, asi nějak podobně jako ostatní dvojice.

Kolikrát týdně trénujete?

Trénujeme každý den plus ještě nějaké posilování, jóga, kolo a samozřejmě o víkendech turnaje.

Bály jste se nějaké dvojice?

Kotlasová a Resová, to byl jediný pár, u kterého jsme si myslely, že zápas bude obtížný a vyrovnaný, ale protože jsme hrály velmi dobře, tak to bylo nakonec poměrně snadné.

Jaké jsou vaše cíle pro letošní sezonu 2016?

Máme v plánu hrát na světovém šampionátu U21, takže bude zajímavé porovnávat naši herní úroveň se zbytkem světa.

**

Vítězové si kromě hmotných cen a cenných zkušeností domů odvezli i za první místo 50 bodů, za druhé 45 bodů a za třetí 40 bodů do AVB žebříčku. Na Pankráci se za víkend odehrálo 92 zápasů.

Kompletní přehled zápasů:

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy