Jakub Vála s Filipem Šťastným skončili na MS U21 na 17. místě

Jakub Vála s Filipem Šťastným skončili na MS U21 na 17. místě

Martina Hrabová - pátek, 20. května 2016

Úspěchy hráčů našeho klubu

Od 11. do 16. května proběhlo ve švýcarském městě Luzern mistrovství světa pro hráče do 21 let. Návštěvníci turnaje, který se konal v turisticky vyhledávané oblasti blízko hory Mount Pilatus, si kladli otázku - ovládnou opět celý turnaj brazilské dvojice? My v Beach Service jsme zase byli zvědaví, jakou stopu v Luzernu zanechají Kuba Vála s Filipem Šťastným.

Letos proběhl 15. ročník mistrovství světa do 21 let. Ohlédneme-li se zpět na předchozí ročníky turnaje, vyhrávala v počtu zlatých medailí Brazílie. Za ženskou kategorii jich má doma šest a za mužskou pět. Polsko a Švýcarsko se pyšní dvěma zlatými medailemi v ženské kategorii. V mužské kategorii se Polsku podařilo vyhrát třikrát, Itálii a Španělsku dvakrát. Na základě statistik byla tak Brazílie i letos očekávaným favoritem.

Na mistrovství se vydaly i české dvojice s doprovodem svých trenérů a nejbližších. Všechny páry dojely na místo dříve, aby si vyzkoušely tréninky na švýcarské půdě. Za ženskou kategorii dorazily dva páry: Tereza Pluhařová/Natálie Honzovičová a Daniela Resová/Tereza Kotlasová. Za chlapy pak Jakub Vála/Filip Šťastný.

Celá česká reprezentace se zúčastnila středeční kvalifikace. Pluhařová/Honzovičová hrály dva zápasy. První proti Estonsku 2:1(21-12, 18-21, 15-7) a druhý proti Litvě 0:2 (20-22, 12-21). Kotlasová s Resovou si zahrály pouze jeden zápas, protože byly nasazeny až do druhého kola kvalifikace. Zahrály si proti páru z USA 1:2 (20-22, 23-25, 8-15). Obě ženské dvojice se tak bohužel s turnajem rozloučily v druhém kole kvalifikace.

Jakub Vála s Filipem Šťastným byli stejně jako Kotlasová s Resovou nasazeni až do druhého kvalifikačního kola. Za soupeře dostali dvojici z Turecka, nad kterou vyhráli  2:0 (24-22, 21-16). Ve třetím kole kvalifikace se setkali s Brazilci a prohráli 0:2 (10-21, 13-21). Klukům však přálo štěstí a do hlavní soutěže se přesto dostali jako "lucky loser".  

Ve čtvrtek odstartovala hlavní soutěž. Na kurty nastoupilo 32 páru za obě kategorie. Vytvořilo se osm skupin po čtyřech týmech a začalo se hrát. Kuba s Filipem tak dostali příležitost zahrát si proti třem dalším světovým týmům a získat tak cenné zkušenosti. Kluci byli ve skupině D nasazeni do soutěže jako 29. pár. První den jim byl přidělen hned nejtěžší soupeř ze skupiny, norský pár Mol/Berntsen. Zápas naši kluci prohráli 0:2 (7-21, 15-21). V pátek se Kubovi s Filipem dařilo už o něco lépe. Ráno se utkali s japonským párem Harada/Kitagawa a vyhráli 2:0 (21-16, 21-13). Odpoledne si pak zahráli poslední zápas ve skupině proti Němcům Stadie/Rudolf. Němci podali lepší výkon a naše kluky porazili 2:0 (21-13, 21-15).  

Po odehrání skupiny čekalo kluky první kolo play off. Zápas se hrál na centrálním kurtu, který měl připravenou tribunu pro 2 500 lidí. Soupeřem byli Norové Aarrestad/Sorum, kteří byli do turnaje nasazeni jako 28. Na celý den hlásili déšť, ale zpočátku foukal pouze studený vítr, na který si už všichni během turnaje přivykli. Ovšem v momentě, kdy páry nastoupily na hřiště, začalo pršet. Obě strany z toho byly trochu vyvedeny z míry. Bylo potřeba si rychle přivyknout na těžší balóny nasáklé vodou. Trenérovy rady, psychická podpora ani fandění z tribun (obzvlášť ze strany Michala Palase) bohužel nedotlačily kluky k vítězství. Se ztíženými herními podmínkami si lépe poradili Norové, kteří porazili Jakuba Válu s Filipem Šťastným 2:0 (21-14, 21-18).

I když kluci tvrdě trénovali a ze všech sil se snažili připravit na MS U21, do dalšího kola hlavní soutěže se už neprobojovali. Kuba Vála a Filip Štastný, kteří bojovali za Českou republiku pod vedením Miloše Takáče a jeho pravé ruky Michala Palase, se tak loučí s mistrovstvím světa se 17.místem, kopou nově nabytých zkušeností a s chutí se zase na světový písek vrátit.

Mistrovství světa vrcholilo 16.5., kdy si o třetí místo v mužské kategorii zahrál pár z Venezuely, Tigrito/Peter, a pár z Norska, Mol/Berntsen, se kterým si Kuba s Filipem měli možnost zahrát ve skupině. Zápas skončil 2:0 (21-15, 21-16) ve prospěch Venezuely. V boji o první místo se proti sobě postavil George, který získal letos páté místo na turnaji světové série, se spoluhráčem Arthurem z Brazílie proti páru Gaxiola/Rubio z Mexika. Zlatou medaili získali Brazilci po vítězství 2:0 (21-17, 22-20).

V ženské kategorii se o třetí místo utkala dvojčata z Kanady, M. McNamara/ N. McNamara, s párem z USA, Sponcil/Van Winden, 1:2 (21-18, 21-23, 10-15). Bonzovou medaili vybojoval po těsném souboji tým z USA. O první místo si zahrála Brazílie Duda/Ana Patricia. Brazilky nebyly na písku žádnými začátečnicemi. Duda letos vyhrála dvě zlaté medaile na turnaji světové série. Ana Patricia skončila na turnaji světové série pátá. Zkušené Brazilky porazily ve finále ruský pár Makroguzova/Kholomina  2:0 (21-18, 21-18) a vezou si tak domů zlato.

Mistrovství světa do 21 let není jedinou vrcholovou mezinárodní soutěží pro mládež. Pořádají se i MS do 17, 19 a 23 let. MS U17 a U19 proběhne letos v červenci, U23 se letos hrát nebude.

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy