Česká republika slavila na pětihvězdičkovém turnaji v Poreči úspěch

Česká republika slavila na pětihvězdičkovém turnaji v Poreči úspěch

Kristýna Marková - úterý, 4. července 2017

Beach volejbal ve světě

Na soupisce fotbalista Interu Milán, dva české páry v TOP 5, z „country kvóty“ až ke zlatu. Turnaj nejvyšší úrovně, který se minulý týden odehrával v chorvatském Poreči, se určitě zapíše do historie plážového volejbalu.  

Minulý týden jsme byli svědky velkolepé beachvolejbalové akce v chorvatském Poreči. Jednalo se o pětihvězdičkový turnaj – tzv. Major Series - turnaj nejvyšší kategorie pořádaný FIVB.

26.6. odstartovaly zápasy tzv. country kvóty. Za muže se jí účastnily brazilské páry Pedro Solberg/Guto a George/Vitor Felipe. Pokud někdo turnaj sledoval, tak ví, že postoupila dvojice, která si na turnaji nakonec prošla celkově devíti zápasy, složená ze zkušeného hráče Pedra Solberga a teprve dvacetitříletého Gustava Albrechta Guta.

V mužské kvalifikaci se utkalo 16 párů z celého světa, bohužel bez českého zastoupení. Pedro Solberg s Gutem postoupili z kvalifikace po výhře nad katarskou dvojicí Jefferson/Cherif (2:1; 20, -19, 12).

V hlavní soutěži byli muži rozlosováni do osmi skupin po čtyřech. Mimo známé tváře beach volejbalu mohli fanoušci taktéž zaznamenat účast světově známého fotbalisty Ivana Perišiće, který na pár dní pověsil kopačky na hřebík a vyzkoušel si beach po boku N. Dell´Orca.

Pedro s Gutem vyhráli skupinu a postoupili tak rovnou do 2. kola mezi 16 nejlepších týmů. V osmifinále jim byl nalosován nelehký soupeř, zkušený americký pár Dalhausser/Lucena, který ale Brazilci nekompromisně porazili 2:0 (10,17). Ve čtvrtfinále se Pedro s Gutem utkali s dalším zkušeným párem, Rakušany Doppler/Horst. Pedro s Gutem opět jednoznačně vyhráli 2:0 (15,16). V semifinále se Brazilci utkali s mladým ruským párem Stoyanovskiy/Yarzutkin, který porazili se stejným bodovým rozdílem jako Rakušany. Ve finále se tak mohli těšit na italský pár Nicolai/Lupo. O vítězi rozhodl až třetí set. Zlatá medaile putuje do Brazílie. Pedrovi s Gutem se tak podařilo probojovat z „country kvóty“ až na první místo. Vzhledem k tomu, že tento týden startuje další turnaj Major Series, tentokrát ve švýcarském Gstaadu, hned v pondělí čekal vítěze další vyřazovací zápas s krajany. Povede se brazilské dvojici opět probojovat do hlavní soutěže?

Poreč navštívila také hvězda plážového volejbalu, Kerri Walsh Jennings, která kvůli neshodám s AVP neprodloužila svoji hráčskou smlouvu, přičemž jedním z důsledků bylo rozvázání partnerství s April Ross. Kerri tak obnovila spolupráci s Nicole Branagh, se kterou se však musely zúčastnit „country kvóty“. Jejich soupeřkami byly krajanky Day/Hochevar, které Walsh/Branagh porazily. Držíme tak palce Kerri s Nicole pro další Major turnaj v Gstaadu, kde se díky divoké kartě pořadatele dostávají do hlavní soutěže.

V ženské kvalifikaci jsme fandili dvojici Dostálová/Řeháčková. Do hlavní soutěže se však Majdě s Kájou nepodařilo probojovat. V hlavní soutěži tak měla Česká republika dvě zastoupení: 5. nasazený pár Sluková-Nausch/Hermannová a 18. nasazený pár Kvapilová/Kolocová.

Obě dvojice zaznamenaly obrovský úspěch vítězstvím ve skupině, což je posunulo rovnou do 2. kola mezi 16 nejlepších týmů. Kolocová s Kvapilovou si v osmifinále zahrály proti dvojici Ludwig/Kozuch, která se výjimečně dala dohromady pro tento turnaj z důvodu zranění Kiry Walkenhorst (partnerky Laury Ludwig). Michala s Kristýnou porazily tento pár jednoznačně ve dvou setech 2:0 (14, 15). Bára s Markétou si zahrály proti Finkám Lehtonen/Lahti a zvítězily 2:0 (18, 19).

Oba české páry proti sobě nastoupily ve čtvrtfinále, takže bylo jisté, že v semifinále bude mít Česká republika zastoupení, což je na turnaji této úrovně obrovský úspěch. Po napínavém souboji ve třetím setu se do semifinále probojovaly české jedničky Markéta Sluková Nausch s Bárou Hermannovou. I o finalistkách rozhodl až třetí set, ze kterého vítězně vzešly Markéta s Bárou po porážce dalšího švýcarského týmu Betschart/Hüberli.

V sobotu ve 22:00 tak bylo v zaplněné Red Bull aréně odstartováno finále, ve kterém se česká dvojice utkala s Kanaďankami Pavan/Humana-Paredes. Sarah Pavan se již po třetí utkala v Poreči v boji o první místo. V předchozích dvou letech vždy skončila druhá se svoji tehdejší partnerkou Heather Bansley. Po porážce 2:1 na sety (-32, 12, 6) se tak mohla spolu se svojí novou partnerkou Humana-Paredes poprvé radovat z prvního místa.


Výsledky žen:

1. místo Pavan/Humana Paredes, 40 000 amerických dolarů

2. místo Sluková/Hermannová, 32 000 amerických dolarů

3. místo Betschart/Hüberli, 20 000 amerických dolarů

4. místo Barbara/Fernanda, 16 000 amerických dolarů

5. místo Kolocová/Kvapilová, 12 000 amerických dolarů

Výsledky mužů:

1. místo Pedro Solberg/Gustavo

2. místo Lupo/Nicolai

3. místo Alison/Bruno

4. místo Stoyanovskiy/Yarzutkin

Foto: FB Major Series

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy