První turnaj Beach Pro Tour v Tlaxcale už je tady

První turnaj Beach Pro Tour v Tlaxcale už je tady

Daniel Kolouch - úterý, 15. března 2022

Beach volejbal ve světě

Tento týden se nese ve znamení prvního světového mezinárodního turnaje neboli jak se u nás běžně říká, světovka.  Odehraje se od středy 16.3 do neděle 20.3. ve městě Tlaxcala, Mexiko. V tomto článku se dozvíte, na co se v rámci této přelomové akce můžeme těšit.  

Možná jste si všimli, že v úvodu jsem k popsání turnaje v Tlaxcale použil slovo “přelomové.” Je to z toho důvodu, že tento turnaj je historicky první oficiální turnaj nové mezinárodní série turnajů pod záštitou FIVB jménem Beach Pro Tour (podrobnosti o tomto novém formátu naleznete v článku Světová tour v novém kabátě). Jedná se o turnaj kategorie challenge, což znamená 24 týmů v hlavní soutěži (16 podle bodů a 8 z kvalifikace) a kvalifikace pro 32 párů. Hraje se o prize money ve víši 75 000 USD pro každou kategorii. Turnaje úrovně challenge slouží jako v uvozovkách kvalifikace pro turnaje úrovně Elite 16.  

Na významu této události také přidává, že to je první světovka po skončení olympijské sezóny, což znamená že poprvé uvidíme nově složené páry, a že jich je požehnaně. Když půjdeme u můžů ze zhora dolů podle nasazení, tak hned první nový pár, co můžeme vidět jsou Poláci Bryl/Losiak. Dali se dohromady potom co, Brylův spoluhráč od roku 2017 a legenda beach volejbalu Grzegorz Fijalek ve věku 34 let a po třech olympiádách oznámil konec kariéry. Dále máme v hlavní soutěži nové páry, kterých nějakou dobu už víme, například dvojnásobný olympijský medailista Alison a mladík Guto z Brazílie, jeden z nejmenších rakouských hráčů Xandi Huber a jeho nový blokař Christoph Dressler nebo Italská škatulata v podobě blokaře Paolo Nicolai a jeho mladého koně Samuele Cottafava a již ozkoušeného páru Lupo/Ranghiery. Za zmínku v kvalifikaci stojí i nové brazilské duo Bruno/Saymon a na americké straně veterán Nick “the quick” Lucena a mladá naděje Andy Benesh nebo dobře známý polař Taylor Crabb s jeho havajským kamarádem a olympijským šestkovým medailistou Taylorem Sandersem. 

U žen se taky mnohé změnilo. Nasazení hlavní soutěže dominuje pár Sponcil/Canon a nedaleko pod nimi vidíme první hráčku vlastnící všechny cenné kovy z olympiády April Ross s její novou, neméně zkušenou parťačkou Emily Day. Na mezinárodní scénu se vrací i stále ještě velká naděje amerického beache Sarah Hughes se spoluhráčkou Kelley Kolinske. V kvalifikaci na nás čeká velmi silný kanadský tým v podobě nezastavitelné Brandie Wilkerson a její nové najeté spoluhráčky Sophie Bukovec.  

Samozřejmě se můžeme těšit i na páry, které už moc dobře známe. Rád bych zmínil například holandský pár Boermans/de Groot, kteří si minulý rok vydobyli své místo ve světové špičce vítězstvím na prestižním turnaji v Gstaadu a druhým místem na ME 2021 ve Vídni. Já osobně rád opět vidím můj oblíbený pár ze Španělska Herrera/Gavira. Pro zajímavost, Pablo Herrera (39 let) je jediný hráč stále hrající mezinárodně, který zároveň i hrál na olympiádě v roce 2004 v Aténách. Zanedbat nesmíme také pár Barbara/Carol, což jsou dvě velezkušené hráčky z Brazílie, které se daly dohromady těsně po začátku minulé sezóny, a i tak vybojovaly například bronzovou medaili na Ostrava Beach Open 2021.  

V Mexiku nás budou reprezentovat dva páry. V mužské kvalifikaci se ze 23. místa zkusí probojovat, po čtvrtém místě na MS U21, mladíci Kuba Šépka a Tomáš Semerád. U žen májí velkou šanci Bára Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou, neboť jsou v kvalifikaci první nasazené. Svou formu prokázaly například v Kataru na finálovém turnaji King of The Court, kde se dostaly až do finálového kola.  

Jak se budeme vlastně moc na zápasy z Tlaxcaly dívat? Jedna z dalších novinek týkajících se nové světové tour je ta, že všechny zápasy ze všech turnajů budou k vidění jen a pouze na volleyballworld.tv, což je streamingová platforma podobná například Netflixu. Měsíční sazba této služby je 6 EUR, tedy 150kč. Za tuto cenu budete mít přístup ke všem zápasům na Beach Pro Tour a k originálnímu obsahu (rozhovory, shrnutí atd.) Nejsem si jistý, zda nebude finálové zápasy stále vysílat ČT Sport, ale jejich nedělním programu žádný beach zatím není, takže volleyballworld TV bude doopravdy možná jediný způsob, jak zápasy sledovat.  


Tak co, těšíte se? Já tedy určitě! 


Zdroj foto: fivb.com

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy