Návrat světového beach volejbalu do Prahy

Návrat světového beach volejbalu do Prahy

Daniel Kolouch - úterý, 24. srpna 2021

Beach volejbal v ČR

Od čtvrtka 19. srpna do neděle 22. téhož měsíce se na kurtech Beachklubu Ládví odehrál dvouhvězdičkový turnaj světové tour, který nesl jméno Beach Prague Open 2021. Pojďme si shrnout co se za těchto nabitých čtyř dnů odehrálo.

Bylo to naposledy před šesti lety, co světový beachvolejbal zavítal do našeho hlavního města. Nyní se ale poprvé v Praze sešli mužské i ženské páry dohromady a rozhodně bylo na co koukat, neboť nám startovní listina slibovala jak zahraniční, tak i domácí kvalitní páry.

V mužské části to za nás v kvaldě rozjely dva páry v podání Bobba Kufy s Adamem Waberem a mladičcí kadeti z Ostravy Daniel Fabikovič a Richard Střuška. Oba páry sice vypadly hned po prvním zápase, ale minimálně Bobb s Adamem se zasloužili o skvělou show za podpory skoro zaplněných tribun. Kdo by si přeci nechal ujít návrat Roberta Kufy na světovou tour. U žen podlehla dvojice Michaela Břínková a Anna Kulhánková pozdějším brazilským výherkyním celého turnaje.


V hlavní soutěži se od nás v obou kategoriích představily čtyři týmy. Pouze jediný mužský pár postoupil ze skupiny. Oliva/Džavoronok, Semerád/Šépka a Knobloch/Kittel si tak s nějakými těmi novými zkušenostmi z Prahy odvezli třinácté místo. Ženy si ovšem vedly o poznání lépe. Kromě Michaely Kulhánkové a Anny Pospíšilové všechny postoupily ze skupiny. Pro Marii-Sáru Štochlovou s Martinou Williams a na tento turnaj složený pár Báry Hermannové a Daniely Resové turnaj skončil v předkole. Nejdále to z žen dotáhla Michala Kvapilová s Michaelou Kubíčkovou, které se s turnajem rozloučily před branami semifinále.


Ale úplně nejvýš se podívali favorité na výhru celého turnaje, novopečení olympionici, Ondřej Perušič a David Schweiner. Bez ztráty setu prošli až do semifinále, kde se opět ve dvou setech vypořádali s mladými Švédy. S tím, jakým úspěchům se severští Ahman s Hellvigem poslední dobou těší, pravděpodobně mnozí předpokládali vyrovnanější zápas, ale Perun s Davem jim ukázali, že se ještě mají hodně co učit. Ve finále naše borce vyzvali Němci Philipp Bergman a Yannick Hamrs. První set šel s jistotou naší směrem. Ve druhém setu naši trochu polevili, a po pár chybách na ztrátě z toho byl tie-break. Tam už ale české jedničky nezaváhali a zlatá medaile byla na světě. Bronz získali již zmiňovaní benjamínci ze Švédska po výhře nad týmem z Dánska.


U žen si pro zlato došly až z kvalifikace holky z Brazílie, Elize Maia a Thamela Galil. Kromě velmi těsného semifinále proti svým krajankám prošly holky turnajem skoro bez zaváhání. Ve finále jim podlehly Zoé Vergé-Depré a Esmée Bobner ze Švýcarska. Bronzová medaile putovala také k Brazilkám Vitorii a Andresse, které přemohly pár z Ukrajiny.


Turnaj byl obecně pěkně zorganizovaný a velmi divácky atraktivní. Stejně jako v Ostravě se mikrofonu ujal, teď už legendární Saša Mráz, kterého potenciál a talent byl před šesti lety náhodou objeven. Tehdy jste ho mohli slyšet z tribun jako pána v oranžovém tričku, který se na Štvanici snažil za použití pouze svých vlastních plic a hlasivek vyvolávat mexické vlny. Mexické vlny zůstaly, jenom už je Saša vyvolává za pomoci profesionálního zvukového doprovodu a tisícovek fanoušků jakožto oficiální moderátor.


Ostrava Beach Open je teď už stěžejní beachvolejbalovou akcí v České republice, ale byl to dobrý pocit vidět jak se světová tour v Praze vrátila na ten stejný písek, na kterém, před už třinácti lety, začala.  


Zdroj foto: fivb.com


Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy