Za mě platí jasná rovnice: čím víc makáš, tím jsi lepší! Ať je to cokoliv. (Bruno, 2018)

Za mě platí jasná rovnice: čím víc makáš, tím jsi lepší! Ať je to cokoliv. (Bruno, 2018)

Bobb Kufa - pátek, 30. listopadu 2018

Rozhovory

Jestli něco mého dřívějšího soupeře Bruna vystihuje ještě víc, tak jsou to slova dokonalost a preciznost. Jak k ní přišel a kolik toho za týden natrénuje? Pojďte si přečíst druhou část rozhovoru s olympijským vítězem z Brazílie: Bruno Oscar Schmidt.

R.K.: Hraješ také národní turnaje ve své rodné zemi, kde Tě lidé můžou potkat a popovídat si s Tebou?

B: Jasně, tady v Brazílii máme výbornou sérii turnajů Banco do Brasil. Hrajeme zhruba 10 turnajů napříč různými kouty celé naší země. Brazilci milují beach volejbal a na těch turnajích je to znát, atmosféra tam bývá pořádně žhavá.

R.K.: Jsi registrován v nějakém klubu, podnikáte nějaké klubové aktivity?

B: Ne, ne, v Brazílii nic jako beachvolejbalové kluby neexistuje. Každý tým je nezávislá jednotka a pracuje pro sebe. Vrcholem toho je pak samozřejmě reprezentace, která už je potom řízena shora. Takové týmy mají zajištěnou veškerou podporu.

R.K.: Jak bys popsal beach volejbal, co to pro Tebe osobně představuje?

B: Jelikož jsem vyrostl ve sportovní rodině, je to pro mě přirozená součást mého života, takže jsem ani nepřemýšlel, že bych dělal něco jiného. Zkoušel jsem basketbal, surfing nebo klasický volejbal. Nakonec mi nejvíc šel beach volejbal, tak jsem se pro něj rozhodl a šel do toho naplno. Dneska je to moje profese a já ji miluju.

R.K.: Co jsou podle Tebe nejdůležitější věci v našem sportu, které Ti pomáhají být dobrý nebo dokonce nejlepší jako v Tvém případě?

B: Abys byl nejlepší, musíš tomu hodně obětovat, musíš zdravě jíst, dobře spát, strašně moc trénovat, mít kondičního trenéra a stejně tak pečovat o svoje „nitro“ a spolupracovat s psychologem. Když dáš všechno tohle dohromady a několik let to vydržíš, výsledky se zpravidla dostaví. A když ne, rozhodně Ti to pomůže stát se minimálně lepším hráčem.

R.K.: Jak často trénuješ a je to pro Tebe dostatečné?

B: My trénujeme celý rok v podstatě bez přestávky a pořád venku, v čemž máme například proti Vám velkou výhodu. Tréninky na písku jsou dvě a půl hodiny, v posilovně hodina a půl. Tohle všechno zhruba šestkrát týdně. Musíme se u nás přizpůsobovat počasí, v létě se prostě nedá trénovat venku přes den. Samozřejmě že to nikdy není dost. Vždycky potřebujeme víc. Pro mě platí rovnice: víc tréninku = lepší výsledky.

Bruno, moc děkuji za Tvůj čas a ať jsi nadále inspirací pro spoustu hráčů a hráček!

Foto: www.fivb.com

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy