Olympijští vítězové potvrdili zlato v Torontu

Olympijští vítězové potvrdili zlato v Torontu

Tereza Knížková - pondělí, 19. září 2016

Beach volejbal ve světě

Vyvrcholení SWATCH Majors Series na Polson Pier u břehu jezera Ontario potvrdilo aktuální změnu rozložení sil mezi nejlepšími světovými týmy. V posledních čtyřech turnajích okruhu včetně Toronta totiž šest z osmi vítězných dvojic pocházelo z Evropy, která dosud mírně „zaostávala“ za Brazílií a Amerikou. 

Finále světového okruhu v kanadském Torontu, které skončilo tuto neděli, nebylo jen o tvrdých smečích a zákrocích v poli. Šlo zároveň i zakončení snahy organizace BeachMajors přenést atmosféru červencového turnaje A1 Major v Klagenfurtu do jiného prostředí. Cílem BeachMajors je totiž najít na každém kontinentě jakési hlavní město beach volejbalu, jakým je například právě Klagenfurt pro Evropu. Jak ale na turnaj, který se koná na přelomu dvou olympijských cyklů a na samotný závěr světové sezony, přilákat ty nejlepší hráče a tím pádem i fanoušky? Motivací pro týmy měla být kromě prestiže i prize-money, která v Kanadě činila historicky nejvyšších sto tisíc amerických dolarů pro každou z obou vítězných dvojic. 

Brazilské finále mezi muži

Čistě brazilský finálový souboj svedly dvojice Alison Cerutti a Bruno Oscar Schmidt proti Pedro Solbergovi a Evandro Goncalves Oliveira. Titul z Toronta si nakonec odvážejí držitelé olympijského zlata a mistři světa Alison s Brunem, kteří brazilské dvojky porazili 21:19, 21:19. „Tohle jsou momenty, které s vámi zůstanou na celý život,“ řekl stručně po vítězném třetím mečbolu serveru fivb.org Alison Cerutti. 

Bronzové umístění si vybojovali Američané John Hyden s Tri Bournem, kteří porazili domácí dvojici Chaim Schalk a Ben Saxton 21:14 a 22:20. Alison s Bruno Schmidtem prošli do finále bez ztráty jediného setu v celém turnaji. V semifinále poslali do bojů o třetí místo Kanaďany Schalka se Saxtonem rozdílem 21:15 a 21:18. Pedro Solberg a Evandro porazili v semifinále Johna Hydena s Tri Bournem 21:19 a 21:18.

Úspěch Laury a Kiry pokračuje

I mezi ženami se do finále probojovaly olympijské vítězky Němky Laura Ludwig a Kira Walkenhorst, a to i přes dvě prohry ve skupině. Druhou dvojicí, která bojovala o zlato, byly Švýcarsky Nadine Zumkehr, která tímto turnajem ukončila svou 12letou kariéru, a Joana Heidrich. V zápase, který trval 41 minut, opět předvedly svou úžasnou formu Němky, které kromě tohoto a olympijského zlata získaly letos i titul mistryň Evropy i na domácí půdě. Laura s Kirou porazily švýcarskou dvojici 21:18 a 21:16. Vítězstvím v Torontu tak stvrdily první místo v mezinárodním žebříčku FIVB. 

„Abychom se dostaly na bednu vítězů, musely jsme porazit čtyři velice dobré dvojice. Byla to velmi dlouhá sezona plná náročných zápasů. Ale stála za to. Dnešní zlatá medaile je pro nás obzvlášť speciální, protože oceňuje naši čtyřletou spolupráci s Kirou,“ řekla po turnaji v Torontu Laura Ludwig. 

Německá dvojice, které v letošní sezóně utekl snad „jen“ titul mistryň světa, prošla do finále výhrou 21:19, 21:19 proti Brazilkám Talitě Antunes a Larisse Franca. Semifinále v Torontu rozhodl především kvalitní servis Němek. Nadine Zumkehr a Joana Heidrich postoupily do finále výhrou nad krajankami Isabellou Forrer a Anouk Vergé-Depré 14:21, 21:15 a 15:10. Porážka v semifinále ale Forrer s Vergé-Depré nemusela mrzet dlouho, když hned v sobotu v zápase o třetí místo porazily Talitu s Larissou 21:19, 21:18 a získaly tak bronz. 

Světová sezona pro tento rok turnajem v Kanadě skončila. Týmy světové špičky poměří své síly opět v únoru v rámci Major Series ve floridské Fort Lauderdale

Celkové pořadí – muži:

1. Alison/Bruno Schmidt
2. Pedro Solberg/Evandro
3. Hyden/Bourne
4. Schalk/Saxton
5.-8. Samoilovs/Smedins
5.-8. Losiak/Kantor
5.-8. Fijalek/Prudel
5.-8. Lucena/Dalhausser
9.-12. Binstock/Schachter
9.-12. Ranghieri/Carambula
9.-12. Virgen/Ontiveros
9.-12. Brouwer/Meeuwsen

Celkové pořadí – ženy:

1. Ludwig/Walkenhorst
2. Heidrich/Zumkehr
3. Forrer/Vergé-Dépré
4. Larissa/Talita
5.-8. Gallay/Klug
5.-8. Bawden/Clancy
5.-8. Laboureur/Sude
5.-8. Walsh Jennings/Ross
9.-12. Broder/Valjas
9.-12. Bansley/Wilkerson
9.-12. Elsa/Liliana
9.-12. Menegatti/Giombini

Zdroj a fotografie: www.fivb.org


Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy