Když 15 bodů rozhoduje o tom, jestli pojedete do Ria

Když 15 bodů rozhoduje o tom, jestli pojedete do Ria

Kristýna Marková - pondělí, 18. července 2016

Beach volejbal ve světě

Od 6. července se naposled bojovalo o kvalifikaci na letošní olympiádu v Riu de Janeiro. Ženské kategorie se zúčastnilo 9 týmů, které byly rozděleny do dvou skupin. Z každé skupiny postupovaly tři páry. První rovnou do semifinále, dvojky s trojkami se ještě utkaly ve čtvrtfinále. Mužské kategorie se zúčastnilo 10 týmů, které čekal stejný systém jako ženskou kategorii. V našem článku se přesuneme rovnou do semifinálových bojů.

Semifinále mužů

V prvních semifinálových zápasech mužů se utkal domácí tým OlegStoyanovskiy/Artem Yarzutkin s Belgičany Douwen/UrnautMladí Rusové nastoupili na soupeře velice agresivně a první set vyhráli poměrně jednoznačně 21:17. V druhém setu však Belgičané vzdorovali a chvíli dokonce vedli. Za stavu 15:15 se však štěstí usmálo opět na domácí, kteří vítězně dotáhli i druhý set 21:18.

Druhý zápas skončil až třetím setem vítězně pro ruský pár Dmitri Barsouk/Nikita Liamin, který porazil belgický pár Koekelkoren/van Walle po padesátiminutové bitvě 2:1 (16, -19, 12).

Dmitri Barsouk, který získal 9. místo z olympijských her v Pekingu v roce 2008., se spolu se svým parťákem postavil belgickým soupeřům letos již podruhé. Poprvé se potkali v kvalifikaci na Grand Slam v Riu. Tehdy vyhráli Rusové. První set vyhráli domácí i tentokrát, ovšem druhý set, ačkoliv vedli 19:15, nakonec prohráli. V tie-breaku se obě družstva rvala o každý bod. Až za stavu 12:12 se podařilo ruskému týmu odskočit a set vyhrát.

Ruský volejbalový svaz nyní rozhoduje, jakou další ruskou dvojici na olympiádu vyšle. Vybraný tým se zařadí do skupiny B s Nizozemci Brouwer/Meeuwsen, Poláky Losiak/Kantor a Němci Böckermann/Flüggen.

V druhém semifinále se utkali kanadští Josh Binstock/Sam Schachter s venezuelskými Rolando ‘Peter’ Hernandez/Jose ‘Tigrito’ GomezAčkoliv ve skupině Kanada nad Venezuelou lehce zvítězila, v semifinále Venezuelci Kanaďany potrápili a první zápas vyhráli 2:1 (-13, 19, 13).

V prvním setu Kanada lehce vyhrála. V druhém setu se však dopustila spousty nevynucených chyb a prohrála tak 19:21. V tie-breaku se oba týmy praly o každý bod. Za stavu 12:12 dostal Binstock červenou kartu za zdržování hry, což vyústilo v prohru Kanady 13:15.V druhém zápasu však Sam Pedlow/Grant O’Gorman vyhráli nad venezuelskou dvojicí Jesus Villafane/Jackson Henriquez 2:0. O tom, kdo se kvalifikuje do Ria, tedy rozhodl až zlatý set, ve kterém Kanada poráží definitivně Venezuelu 15:11.O kanadském týmu, který pojede na olympiádu, rozhodl až 16.7. zápas  mezi oběma kanadskými páry. Do Ria jede dvojice Josh Binstock/Sam Schachter, kteří své krajany porazili v tie-breaku 2:1 (-20, 17, 12). V olympijské skupině se potkají s Brazilci Alison/Bruno, Italy Carambula/Ranghieri a Rakušany Doppler/Horst.

Semifinále žen

Poprvé od roku 2008 se nepodařilo Ruskám kvalifikovat na olympiádu skrze žebříček FIVB World Tour. Ani v evropském Continental Cupu se jim nedařilo, ovšem díky Rusku jakožto pořádající zemi, dostaly do Sochi divokou kartu. Ruští trenéři rozdělili pro tuto poslední šanci stálé partnerky Ukolova/Birlova, které na olympiádě v Londýně skončily 9.

V zápasu proti Rakušankám hrála Birlova s devatenáctiletou Makroguzovou, se kterou vyhrála 2:0 (17, 10). Druhou ruskou dvojici čekal mnohem těžší zápas se zkušenými rakouskými hráčkami Stefanie Schwaiger a Barbarou Hansel. O vítězkách rozhodl až tie-break, který dopadl ve prospěch Rakouska.

O zemi kvalifikující se do Ria tak opět rozhodoval zlatý set, do kterého naskočily už Birlova s Ukolovou spolu. Rusko poráží rakouské jedničky 15:3. 

Stejně jako v případě mužů, tak i v případě žen se teprve rozhoduje, která ruská dvojice do Ria pojede. Ve skupině se vybraný pár může těšit na Talitu/Larissu z Brazílie, Brostek/Kolosinskou z Polska a Fendrick/Sweat z USA.

Česko-čínské semifinále už není žádným překvapením. Kolocová/Kvapilová potrápily v prvním zápasu čínské jedničky, se kterými hrály tie-break. Ten ještě byly schopné dotáhnout na 10-11, po té už se však Chen Chue/Xinyi Xia nezastavily a vyhrály nad českými dvojkami 15:11.

Sluková/Hermannová v druhém zápasu přesvědčivě vyhrály nad čínskými dvojkami 21-12, 21-13.

I v tomto semifinále tedy rozhodoval o vítězi až zlatý set. Zpočátku vedly Číňanky. Markéta s Bárou však posléze vedení převzaly a vytvořily si čtyřbodový náskok 10:6. Číňanky však zabojovaly a téměř dotáhly české jedničky 9:10. Konec dopadl vítězně pro Českou republiku 15:12.Sluková s Hermannovou doplní v Riu skupinu B, ve které se setkají s Agatha/Barbara (BRA), Elsa Baquerizo/Liliana Fernandez (ESP) a Ana Gallay/Georgina Klug (ARG).

Znám už je i harmonogram:

Foto: FIVB

Zdroj: FIVB


Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy