S obhájcem titulu

S obhájcem titulu "Kings of the Snow" Bobbem Kufou o CEV Snow Volleyball Tour 2016

Mirka Kotlasová - středa, 30. března 2016

Beach volejbal ve světě

Pohybujete-li se více, či méně v beachvolejbalovém prostředí, moment, kdy začnete registrovat nápadnou poptávku po kopačkách, dost možná značí blížící se snowvolleybalovou tour. O zimní verzi beach volejbalu a postřezích vítěze ze Špindlu Bobba Kufy se dočtete v  našem článku.

Snow Volleyball European Tour, jako oficiální sérii turnajů, hostí už pár let zimní střediska v Německu, Švýcarsku, Itálii, či Rakousku. Po boku lyžařských velmocí se už podruhé drží i Česká republika. První kolo CEV SnowVolleyball Tour 2016 (poprvé pod patronátem CEV - Confédération Européenne de Volleyball) proběhlo 12. a 13. března ve Špindlerově mlýně. Tour pokračovala další březnový víkend 19. a 20. března ve středisku Wagrain-Kleinarl v Rakousku a 2. a 3. dubna se můžeme těšit na závěrečný turnaj v italském Kronplatzu.

Video

Sobotních kvalifikačních utkání ve Špindlerově mlýně se mohly zúčastnit jak profesionální, tak i amatérské týmy. Osm nejlepších mužských a čtyři ženské páry postoupily do nedělní hlavní soutěže. Za mužskou kategorii startovalo 25 dvojic, za kategorii ženskou 14.

Finálový zápas žen se odehrál mezi česko-slovenskou dvojicí a Italkami. Queens of the Snow se po výkonu 22-20, 9-15 a 15-10 staly Zuzana Vojtíšková a Silvia Poszmiková. V mužské kategorii titul Kings of the Snow získala česko-polská dvojice Bobb Kufa a Michal Matyja, když výsledkem 13-15, 15-11 a 15-10 porazili dvojici David Lenc a David Kufa.

Bobba, vítěze zimního volejbalového turnaje ve Špindlerově mlýně, jsme rovnou vyzpovídali…

Předně gratuluji k vítězství. Jak sis užil turnaj? Jaká byla ve Špindlu atmosféra?

Turnaj byl navzdory ne ideálnímu, ale typicky horskému počasí, naprosto super. Užil jsem si to tak jako každou šílenost na sněhu. Tenhle sport mě opravdu baví, takže jsem jím zcela pohlcen. Atmosféra při finálovém utkání byla ve srovnání s tou loňskou naprosto bídná. Mrholilo, nikde žádní lidé. Ale i tak nás to bavilo a předvedli jsme podle mě dobrý výkon, který by byl i na písku solidní. Je to jen a jen o počasí – když vyjde, jsou všude lidi a baví se. Když ne, bavíme se sami.

Připravili jste se na turnaj nějak speciálně? Co třeba trénink na sněhu?

Trénink na sněhu nebyl, ani lyžovat jsem letos nebyl, tak jsem byl nejistý, jestli mi to nebude moc klouzat. Nakonec neklouzalo. Nebo ano, ale jen jak jsem potřeboval.

Má hra na sněhu oproti písku nějaké výhody?

Výhodu asi v tom, že je to ještě větší sranda a zábava. Zničehonic vám může ujet noha a dostanete se tak do komických poloh a vypadáte, že hrajete poprvé. Jinak se taky lépe skáče, zároveň to ale není tak tvrdé jako na palubovce, takže dopady nebolí. Tudíž je to přesně mezi šestkami a beachem, co se týče tohoto.

Je naopak v něčem těžší hrát na sněhu?

V tom pohybu určitě. Je třeba se pohybovat elegantně, úsporně a přirozeně. A když už skluz, tak zcela pod kontrolou, aby to nedopadlo špatně. Přirovnal bych to k jízdě v autě na sněhu. Taky musíte být opatrní, točit jemně volantem, pohrávat si s brzdovým pedálem… a když už drift, tak pod kontrolou. No a tím se opět dostaví ta zmiňovaná zábava.  

Jaké bylo zahrát si finálový zápas s dvojicí, se kterou trénuješ a setkáváš se ve hře dost často? Bylo to jiné, než na beachi? Samozřejmě krom toho sněhu.

Tak nějak už to asi nevnímám, protože jsme proti sobě hráli tolikrát. Tentokrát jsem ale hrál s výborným parťákem z Polska, takže jsem měl pocit, že jsme kontrolovali celý zápas, byť se hrál tie break. Ta hra celkově ale byla dost podobná té na písku.

Co pro tebe titul King of the Snow znamená?

Vyhrál jsem tam už loni, takže je to příjemné obhájit. Teď už bude každá další obhajoba těžší a těžší.

Jak jste vítězství oslavili?

Řekli jsme si: „díky za hru, bylo to super!“ A každý odjel do svého domova.

Plánujete vyrazit i na další ze zimní série turnajů?

Michal mi píše, že spolu musíme jet do Kronplatzu… takže se možná nechám překecat.

Foto

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy