Poslední turnaj legendárního beach volejbalového hráče Emanuela Rego

Poslední turnaj legendárního beach volejbalového hráče Emanuela Rego

Mirka Kotlasová - úterý, 8. března 2016

Beach volejbal ve světě

Je rok 1994 a Emanuel Rego zahajuje profesionální beach volejbalovou kariéru na pláži v brazilském Rio de Janeiru. Emanuelova cesta ke špičce byla protkána stovkami odehraných světových i domácích turnajů, ozdobena desítkami vítězstvími ve světové sérii FIVB a třemi medailemi na olympijských hrách. Legendární hráč Emanuel oznámil konec svojí kariéry. Zanedlouho odehraje poslední turnaj, symbolicky opět na brazilském písku v Rio de Janeiru. Pod pěti olympijskými kruhy v Riu už ale hrát nebude.

Start Emanuelovy lásky k volejbalu

Volejbal si získal Emanuelovu pozornost v jeho jedenácti letech při olympijských hrách v Los Angeles, kdy se finálový souboj v šestkovém volejbalu odehrál mezi USA a Brazílií. Brazílie sice nezvítězila, ale Emanuel byl tehdy fascinován hrou světoznámého amerického volejbalového hráče Karcha Kiralyho. Beach volejbalové nadšení pak přišlo, když mohl vidět Karcha naživo při turnaji na pláži Copacabana. Budoucnost Emanuela Rego byla zpečetěna a beach volejbalový svět tak získal jednoho z budoucích nejúspěšnějších hráčů.  

Beach volejbalová vítězství

Video

Emanuel získal ve světových sériích FIVB po boku pěti spoluhráčů 76 zlatých medailí. Třikrát získal titul mistra světa a za svou kariéru stihl vybojovat tři medaile z olympijských her.

První titul mistra světa získal v roce 1999 ve francouzské Marseille po boku svého spoluhráče Jose Loily.

V roce 2002 vytvořil Emanuel beach volejbalový pár s Ricardem Santosem a o rok později už slavili titul mistrů světa v Rio de Janeiru.

Emanuel si spolupráci s Ricardem nemohl vynachválit, vždyť získali, krom jiného, dvě olympijské medaile. „Velmi dobrý hráč, se kterým jsme si okamžitě padli do noty. Ne snad, že by moji předcházející spoluhráči byli o tolik horší, ale až s Ricardem jsem věděl, že to bude ono. Víte, ani jsme se moc nemuseli sehrávat. On vždy byl tam, kde bylo potřeba. Navíc s každým zápasem, s každým vítězstvím jsme byli stále lepší. Nakonec jsme si splnili oba svůj sen a vyhráli olympijské hry a o čtyři roky později přidali ještě bronz. Byla to krásná léta a během nich Ricardo odváděl výbornou práci." (zdroj: Český rozhlas)

Video

Od roku 2010 pokračoval v úspěšné kariéře s o dvanáct let mladším Alisonem Ceruttim. Společně vyhráli celkové hodnocení světového poháru a v roce 2012 zvítězili na Olympijských hrách v Londýně.  

V roce 2011 jsme mohli Emanuela s Alisonem třeba vidět i na pražské Štvanici, kde v rámci světové série FIVB porazili americký pár Phila Dalhaussera s Toddem Rogersem a získali tak zlato. O rok později na pražské Štvanici skončili na místě druhém.

Závěrečný turnaj

V roce 2014 Emanuel opět vytvořil beach volejbalový pár s Ricardem Santosem. Obnovená spolupráce ale nebude mít dlouhé trvání, dle všeho zakončí Emanuel Rego svou kariéru nyní na Grand Slamu v Rio de Janeiru, který se odehraje od 8. do 13. března 2016.

Foto: FIVB

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy